Redningsvest

Enhver, der uventet og ufrivilligt falder i vandet, befinder sig i en farlig situation. Det pludselige, uventede fald er noget helt andet end frivilligt at hoppe i vandet under svømning og leg. Vandet i havet og søerne er næsten altid ret koldt. Det umiddelbare kuldechok, der opstår, når du pludselig ender i vandet, fører til hektisk vejrtrækning, hyperventilation. Med lidt uheld kan det føre til voldsomme kuldechock, som igen kan føre til drukning. Den bedste beskyttelse mod hyperventilation er godt tøj og en redningsvest. Undersøgelser foretaget af den svenske transportstyrelse og det svenske livredningsselskab viser, at næsten halvdelen af dem, der druknede i forbindelse med at falde over bord, ville have overlevet, hvis de havde båret redningsvest. Hvis de også havde haft mulighed for at slå alarm, for eksempel med en mobiltelefon i et vandtæt etui, kunne mere end halvdelen have overlevet.

Hvilken redningsvest skal du vælge? 
At vælge den rigtige redningsvest afhænger af svømmefærdigheder og anvendelsesområde. Men én ting er sikkert: Den bedste redningsvest er den, du tager på.

Vægtklasse
Redningsveste har normalt en mærkning, der fortæller dig, hvilken vægtklasse de er beregnet til. Det vigtige er, at redningsvesten sidder godt. Med dette menes frem for alt, at det ikke sidder for løst på kroppen. Hvis den sidder for løst, vil den flyde op over skuldrene og hovedet, hvis bæreren ender i vandet. I værste fald kan personen endda glide ud af vesten. De fleste veste og mange flydebeklædninger er udstyret med skridtremme. Grenstropper holder vesten bedre på plads, og bæreren får en bedre flydende position. Ulemperne ved skridtstropper er, at de gør det sværere at tage vesten af og på, og der er også risiko for, at skridtremmen sidder fast i noget, når bæreren bevæger sig om bord. Hvis skridtbåndet i en oppustelig vest er for stramt, kan det være meget generende, da vesten er pustet op, og det ikke altid er så let at justere for en person, der ligger i søen. Når det kommer til redningsveste til børn, er det oplagt at stræbe efter den bedste funktion i vandet og småbørn bør altid bruge skridtremme.

Opdrift måles i Newton
Til normal fritidsbrug er der tre redningsveststandarder divideret med opdrift i Newtons (N): 50, 100 og 150N. Noget forenklet har en 150N vest et volumen på 15 liter. Inden for en og samme standard kan opdriftskraften variere meget. En flydevest til børn i 100-newtonklassen har ikke så meget opdrift som en voksenvest. En float overall kan godt have 120N opdrift, men stadig klassificeres som en 50N float beklædningsgenstand. Et menneske har brug for mellem 20-30N bæreevne for at holde sig flydende uanset kropsstørrelse. Derfor holder en 50N-vest en til to personer flydende i en nødsituation. Hvis du vil have vesten til at gøre noget med brugeren, for eksempel gøre en bevidstløs person til en liggende stilling, er der brug for mere opdrift - mere Newton.

Tekster delvist fra Det Svenske Livredningscenter, læs mere på deres side her

 

Oppustelige redningsveste
er blandt de sikreste, du kan bruge, når du er ude på søen - i oppustet form fungerer de som en traditionel redningsvest, der drejer dig lige i vandet, så dit ansigt kommer over vandoverfladen. Vestene er udstyret med en udløsningsmekanisme plus en kulsyrepatron, der skal skiftes, hver gang vesten er pustet op. Vi inddeler de oppustelige veste i følgende kategorier:

 

Kapsejlads - til hårde sejladser med blandt andet nødlys og sikkerhedsseler.  
Komfort - let og fleksibel vest til både sejlbåd og motorbåd.
Allround - meget populær og den mest almindelige oppustelige vest.

 

Redningsveste
Er designet til at hjælpe brugeren med at blive drejet til højre i vandet og holde hovedet oppe over vandoverfladen, velegnet til ikke-svømmere. Redningsvest på børn, er det vigtigt, at redningsvesten er tilpasset barnets vægt for perfekt funktion.

 

Redningsveste vandsport
Er velegnede, når du for eksempel går på vandski, jetski, kører på en ring osv.  Har stærke spænder og er ekstra kraftige og stødsikre, der beskytter mod stød.

 
Redningsvest til SUP / Board paddling
Er af en længere model, som er velegnet til SUP-brug. Velegnet til begyndere såvel som til erfarne padlere.
Funktionelle redningsveste
Er velegnede til jollesejlads, kano- og kajakroere. Redningsvest brugt af jollesejlere over hele verden
Flydevest til kajak og kano
Let, fleksibel og meget slidstærk vest, velegnet til alle former for padling i kano eller kajak.
Allround redningsveste
Er enkle og fleksible redningsveste, der passer til ethvert formål. Altid godt at have nogle ekstra redningsveste som reserve i båden.
Flydetøj 
Er stilfuldt, moderigtigt, komfortabelt bådtøj med den ekstra indbyggede fordel, at det også er godkendte redningsveste
Redningsveste til hunde/katte 
Med god opdrift og stærke stropper til at løfte din hund eller kat. Fås i forskellige størrelser.