Fortøjning

Fortøjer altid til storm! Fortøjning af en båd sikkert kan være svært selv for den erfarne bådejer. Forskellige havneforhold betyder, at det, der er en god fortøjning ét sted, måske ikke er godt nok et andet. Fortøjningslinjer, der anvendes til fortøjning, skal have høj trækstyrke og være modstandsdygtige over for slid, ryk og sollys. Vi anbefaler disse dimensioner:

Bådvægt:Tov dimension:
0,5 ton10 mm
1 ton12 mm
2 ton14 mm
3 ton16 mm
6 ton20 mm
8 ton22 mm

Fortøjningsfjedre bruges til at forhindre belastningen på fortøjningslinjerne. Både over ca. 3 tons skal også have en sikkerhedskæde mellem fortøjningslinjen og ringen/beslaget i dokken. 

Gummi rykdæmpere er velegnede til mindre både.  

Fendere af høj kvalitet, der har en lang levetid, betaler sig bedst at købe, vi hos Hjertmans har valgt at sælge Danfender original, der har høj kvalitet til en god pris. Vi anbefaler også fenderbeskyttelse, der beskytter din egen og andres både. 

Ankre er en nødvendighed for fortøjning i naturhavne og i mange gæstehavne. I vores produkttekster har vi specificeret, hvilken omtrentlig bådvægt hvert anker er egnet til. Hvis du har en stor båd, kan det være en god idé at have to forskellige ankre, hvis du mister et, kan du lægge et ekstra anker eller hvis ankeret ikke griber bunden, kan du prøve en anden type anker. 

Rustfrit eller galvaniseret?  
Et anker i rustfrit stål slipper normalt mudret bund lettere og er dermed renere, når det kommer til overfladen. Et anker i rustfrit stål kan også være et smukt smykke på båden.  

Ankerhvirvel eller ej?  
Hvis du har et ankerspil om bord, er en ankersvirvel en god ting. Ankeret drejer i vandet og vrider linen eller kæden. Med en svirvel undgår du, at linjen eller kæden vrider sig. Svirvelen er fastgjort mellem anker og kæde eller linje.