Før Søsætning

Polering & voks

Når båden vaskes, efter at være poleret og vokset korrekt, forbliver polering og voks på båden hvis du bruger en rigtig boatshampoo. Man skal vokse båden for er at opretholde gelcoatens glans og beskytte mod oxidation og nedbrydning.  

Polering/rubbing
Der findes en række varianter af polering/rubbing til gelcoat, aluminium, rustfrit stål osv. Rubbing er en grovere variant af polering, der har en lidt mere slibende effekt. Man kan sige, at rubbing er som ekstremt fint sandpapir i flydende form. Hvis en gelcoatoverflade er mat, solbleget og oxideret, kan den reddes ved at finslibe overfladen. Proceduren for en polering er stort set den samme som for rubbing, men kan også påføres manuelt, da det ikke behøver at blive påført med maskine, det er dog vigtigt, at det ikke påføres i direkte sollys. Hvis en polering påføres med maskine, skal der anvendes en lidt blødere poleringshætte. Nogle poleringsprodukter er ikke så følsomme over for at blive "brændt fast" og svære at polere af, hvilket betyder, at du så lettere kan behandle større overflader uden at skulle tørre/polere overfladen direkte. Dobbelttjek her fra lidt forskellige vinkler, så alt polering tørres af, da det kan være svært at se lige forfra. 

Poler i hånden eller med en poleringsmaskine 
Brug af en poleringsmaskine giver normalt et bedre resultat. Der findes to forskellige slags polermaskiner; roterende og ocillerende. Det, der adskiller dem, er, hvordan remskiven bevæger sig, når den poleres. En roterende maskine roterer kun centreret omkring sin egen akse. En oscillerende maskine roterer i en ujævn cirkulerende bevægelse, hvor poleringshovedet bevæger sig fra side til side, mens det roterer. 

Vi anbefaler at bruge en oscillerende poleringsmaskine! 

Voks 
Når båden vaskes, rubbes og poleres, er det fortsat nødvendigt at beskytte båden med en voks. Voks påføres med fordel i hånden og en blød svamp, der gnides let på gelcoaten i cirkulære bevægelser. Lad derefter voksent tørre ind og danne en beskyttende overflade. Tør derefter overskydende voks af med en ren mikrofiberklud i S-lignende former. Poler/gnid ikke overskydende voks af, da disse bevægelser skaber friktion og opløs voksen igen og forsvinder fra gelcoaten ned i mikrofiberkluden. Du kan med fordel vokse gelcoaten 2 gange for at få en bedre og længere beskyttelse. 

Carnaubavoks og syntetisk voks 
Carnaubavoks er et naturprodukt, der kommer fra bladene på vokspalmen (Copernicia cerifera) og giver en dejlig, dyb "våd-look" glans. Ren Carnauba voks er stenhård og blandes derfor ud med forskellige olier, der skal opnås i flydende form. Forskellige mærker har forskellige mængder Carnauba voks i deres blandinger og har der forskellige gode beskyttende effekter. Generelt siges det normalt, at en Carnauba-voks har en holdbarhed på ca. 6-12 uger, før voksen begynder at slides af afhængigt af vejrforholdene. 

Syntetisk voks eller polymervoks, som det også kaldes, er en voks produceret på en kemisk måde for at beskytte din gelcoat. Disse voks giver en blank overflade, er normalt lettere at påføre og har en længere holdbarhed på op til otte måneder, før voksen begynder at slides af afhængigt af vejrforholdene.