Før Søsætning

Rengøring

Efter at båden har været på land i løbet af efteråret, vinteren og det tidlige forår, har den akkumuleret støv og snavs, måske endda skimmelsvamp nogle steder. Vi anbefaler altid at starte med at rengøre båden med et kraftigt rengøringsmiddel, der opløser snavs og fjerner gamle voksrester. På den måde får vi et godt fundament at starte med, som vi kan arbejde videre med. Når du vasker en båd, er det vigtigt at huske ikke at vaske i direkte sollys, overskyet vejr er at foretrække, og vask et fribord (skrogside) ad gangen, så vaskemidlet ikke tørrer. En anden ting er ikke at blande for mange dele af vaskemiddel. Følg rådene på emballagen, da for meget vaskemiddel ikke opløser snavset hurtigere og bliver sværere at skylle af. Vask hele båden fra top til bund med svamp eller en blød børste. På denne måde strømmer vaskemidlet ned over snavset, og midlet gør sit arbejde. Skulle en svamp tilfældigvis ende på jorden, skal den udskiftes, da den kan indeholde grus og sten, som igen ridser skroget. 

2-spand-metoden 
Brug 2-spand-metoden til et renere og hurtigere resultat. Det betyder at have en spand vaskemiddel og en spand rent vand. Dyp svampen/børsten i vaskemiddelspanden, vask derefter 2-3/m2 af båden og skyl svampen/børsten af i spanden med rent vand og gentag til båden er vasket. (dip-wash-wash-wash-dip-wash-wash-skyl). På den måde tager du ikke det snavs tilbage på båden, der er blevet vasket af og skyllet af i spanden, og du kan tydeligere se, hvor meget snavs der har været på båden. Når du skyller vaskemidlet af, starter du fra bunden og arbejder dig op og derefter ned igen. Dette er for at gøre det lettere for snavs at dræne. Lad nu båden tørre inden næste skridt. Det er selvfølgelig muligt at fremskynde dette trin ved hjælp af en gummiskraber, mikrofiberklud eller vaskeskind, der suger vandet op. 

Vandlinjen 
For at fjerne den gulbrune misfarvning, der kan forekomme i vandlinjen, skal du bruge en gelcoat-renser type Y-10, der indeholder oxalsyre. Det er nok at anvende midlet der er tixotropisk (gele) og vente ca. 15 minutter, og skrogsiden vil være vendt tilbage til sin normale farve. 

Der er mange forskellige rengøringsmidler, der fungerer forskelligt til forskellige formål. Ud over et godt universalrengøringsmiddel til større dele af båden er der også produkter til specifikke områder som omkring vandlinjen, skridsikre overflader, bådbunde, skalfjernere, metaller, plast samt til gummilister og skærme osv. 

Hold bundskroget rent i løbet af sæsonen 
Det er vigtigt at vaske bundskroget regelmæssigt, når der for eksempel er vokset rurer, kan det være svært at fjerne det med rengøringsmidler. Tilsmudsning af skroget betyder, at der kræves mere brændstof, eller at båden sejler langsommere, og du vinder ikke kapsejladsen. Et rigtigt godt værktøj at bruge i løbet af sæsonen, når båden er i vandet, er at bruge Scrubbis-værktøjet,  som er et rengøringsværktøj til bundskroget, designet til at være skånsomt, men samtidig et effektivt værktøj til at fjerne belægninger fra skroget. Rengøringshovedet har en indbygget opdriftskraft på 2 kg, der presser op mod skroget. Skrabestrimlerne er lavet af gummi, og når du trækker håndtaget frem og tilbage, skraber de smalle lister med 2 kg tryk mod skroget, hvilket fjerner begroning som tang og rurer meget effektivt. Takket være opdriften følger Scrubbis-skroget  uanset form. Anbefalingerne er at bruge Scrubbis 3-5 gange om sæsonen, og du får et rent skrog, der får båden til at sejle hurtigere og sænke brændstofforbruget.